Водеха ме чувството за дълг и любовта към Родината! Смятам, че

...
Водеха ме чувството за дълг и любовта към Родината! Смятам, че
Коментари Харесай

Арх.Мирянов за филма си Опълченците на Шипка: Водеха ме чувството за дълг и любовта към Родината!

Водеха ме възприятието за дълг и любовта към Родината! Смятам, че това е най-малкото, което можем да дадем в респект, в поклонение пред нашите борци за независимост. 

 

Това споделя арх. Пламен Мирянов, разгорещен родолюбец и режисьор на късометражния филм " Опълченците на Шипка ", сниман по известната ода на Иван Вазов, в изявление пред " Дарик Радио ".

 

" Нашият късометражен филм показва най-специалната, най-кулминационната творба от цикъла „ Епопея на забравените ”. За нас визуализацията на този текст беше извънредно предизвикателство, има редица професионални режисьори, които ще се оправят по-добре, аз съм проектант по специалност, държа да кажа, но любовта, пристрастеността, умилението в сърцата ни е водещата мощ в тази ситуация. То даже не те оставя да спиш, до момента в който не го довършиш ", споделя арх. Мирянов.

 

Прремиерата на лентата беше в навечерието на Националния празник, Трети март, в град Казанлък. 

 

За реакциите на присъстващите Мирянов споделя: " Доста хора плачеха, гледайки фрагментите. Кадрите вълнуват. Виждаме тези себераздаващи до последна капка кръв опълченци, дамата, която губи близкия си човек... цялото голям брой се жертва в името на свободата. Думите на Вазов в одата най-малко за мен са един от най-великите поетични текстове, писани в миналото. И всеки българия би трябвало да знае някаква част от тях наизуст ".

 

Младият режисьор споделя и за работата по лентата: " Текстовете на Вазов: „ този връх висок е, тя ще ни съзре/ в случай че би бегали, да мрем по-добре ” трябваше да бъдат разказани в един миг и с езика на актуалната кинематография. Актьорът Янко Лозанов пресъздава текста на стихотворението по извънреден метод, изживява го същински, гори във всяка една дума. Но това, което за мен е същински ново е сътворената музика по кино лентата, т.е. епическата музикална картина, дело на композитора Георги Андреева, диригент на Националния отбор „ Филип Кутев ”.

 

И прибавя: " Филмът е сибиоза от композирана музика, напълно за поемата, плюс художествени фрагменти, плюс сниманото осъществяване на Врачанска филхармония, който са горе пред паметника. Гвардейците се качиха на Шипка на 17 февруари преди 4 години на -20 градуса по изгрев. Имаше повече от 200 души доброволци с костюми, пушки. Там бяха и достоверните флагове, които са били по време на историческите боеве – и Самарското знаме, и Горнооряховкото знаме, което взе участие и в Априлското въстание, и знамето на Империята ".

 

" В интрото пък се появява една монахиня, тя е безусловно действителна персона, от Русия. И както в предишното монахини са шиели Самарското знаме, по този начин и през днешния ден пресъздаваме това. Знамето е реликва, имаме облика на Божията майка и Светите братя Кирил и Методий, това е особено, носи мир. Всичко това поражда мощно възприятие на горделивост! ", приключва описа си Мирянов.


Той споделя още, че и бъдещите планове на фондация „ Нашият дом е България ” ще бъдат свързани с задачата за възникване на патриотични усеща и възобновление на християнските добродетели у българина.

„ Искаме да стартираме работа по един православен кинофилм, тъй като виждаме, че това е най-нужната духовна храна сега. Хората имат потребност от такова наличие. Нека има напредък на полезности, напредък на морална просвета, несъмнено, тази християнска просвета да се показва посредством киното. Ние желаеме да покажем кой е правилният ориентир, хората имат вяра в какво ли не, само че една религия в Христа е избавителна и животоносна ”, безапелационен е арх. Мирянов.

На въпрос за какво един млад, обичащ рисковите спортове, сполучлив човек като него, се занимава с сходни планове, Пламен Мирянов дава отговор смирено: „ В един миг човек схваща, че най-важното в живота е точно да имаме вярната религия или да насочим нашата религия, която по принцип е най-изконното нещо за човешката душа, в един престиж над нас. И когато насочим тази религия в Истината, в православната религия, в Господ Иисус Христос, разбираме, че това е едно от най-важните неща в нашия живот. Също и да я споделим, тъй като деятел Павел споделя: „ Горко ми, в случай че не благовестя ”, тъй че случи се по този начин, че ние можем да благовестим ", споделя Мирянов и прибавя:

 

" В нашето радио „ Зорана ” на всеки час се чете Светото Евангелие. Вярата, този върховен честен връх, би трябвало да бъде проповядван, тъй като ние живеем във времена на размити полезности, във времена, когато прегрешението става норма, ние би трябвало да припомняме и да издигаме като непостижим честен връх точно Христовия закон. Децата да се научават да простят, когато някой ги обиди, да не отвръщат на насилието с принуждение, даже да се молят за своите врагове. Когато това стане, ще имаме едно крепко и прогресивно общество ".

" Това е и повода фондация " Нашият дом е България " да е подготвена да подкрепи с каквото може преподаването на вероучение в учлище - да има специфични екрани, да се създадат кабинети, да се подкрепят всички богослови в образованието ", споделя още Мирянов.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР